was te zien van 5 februari t/m 10 juli 2022
Stormvloeden lieten vroeger maar weinig over van het eens zo omvangrijke veenpakket van Waterland. De onstuimige binnenzeeën Schermer, Beemster en Purmer kalfden steeds meer land. Totdat het rond 1600 te bedreigend werd, het was erop of eronder. Men startte in 1620 en in 1622 was de Purmer drooggelegd, nu precies 400 jaar geleden. Een tentoonstelling over polderen of verzuipen!
Onze voorouders pakten de strijd tegen het water succesvol aan. Hiermee werd de basis gelegd voor de vooraanstaande positie in waterwerken die ons land in de wereld inneemt. Nederland poldert tegenwoordig in de hele wereld!
Blikvanger van de tentoonstelling is het grote model van de molen met schoepenrad. Via molengangen pompten dit soort molens het water tot over de aangelegde ringdijk. Zo is er door 15 molens 50 miljard liter water uit de Purmer weggepompt.
Op de langgerekte drooggelegde percelen verrezen heerschapsboerderijen. Helaas zijn de meeste buitenplaatsen en molens in de 19e eeuw gesloopt. Gelukkig hebben we de afbeeldingen nog. Te zien zijn prenten, tekeningen, schilderijen en foto’s van deze beroemde buitenplaatsen.
Een meermin werd in 1403 tijdens een hevige overstroming met een vloedgolf vanuit de Zuiderzee in het water van het Purmermeer geworpen. Een tweetal melkmeisjes zagen plotseling “een wit ende ongetammet wijf drijven ende swemmen”. Ze wisten haar te overmeesteren en met geweld in een van de melkschuiten te trekken.
In Edam, waar het zeewijf de naam ‘Minne’ kreeg, leerde ze spinnen en vroom ter kerke gaan. Maar tevens werd ze terdege bewaakt, want “nochtans was sij altijd neerstig ende daer op ut am int water te wezen”. Bekijk de film van verhalenverteller Martin Horjus die deze legende op meeslepende wijze tot leven brengt.
Er is nog veel meer te zien, de tentoonstellingen zijn verdeeld over vijf zalen.
Unieke reizende tentoonstelling ‘Leer van vis’ van het Netwerk Zuiderzeecollectie.
lees meer >
Openingstijden, prijzen en toegangsinformatie.
Een overzicht van eerdere tentoonstellingen kunt u bekijken op de pagina Was te zien...